2010 Aktiviteter

 

 

Möten 2:a måndagen i månaden kl 19:00 vanligen i Danderyds församlingsgård, Klockargårdsvägen 2 .... -med tunnelbana/buss - ...

 

2010 Aktiviteter

DFK ställde ut på Danderydsgården 5 - 30 dec 2010

Under hösten har 8 medlemmar träffats i en studiecirkel om utställning med fotografiska bilder. Cirkeln avslutades med en utställning på Danderydsgården.

 

LUCIAFEST: På Lucia bjöd klubben på lussebullar och lätt glögg. Vi lyssnade till vår tidigare ordförande Lars Nordin, som gick igenom tävlingsbidragen i motto Mörker och efter lussepausen berätta lite om sin fotografiska bakgrund.


Danderyds fotoklubb deltog på
Fotomässan 26 - 28 november 2010


Foto: Torkel Norda, 26 nov 2010


Foto: Torkel Norda 26 nov.

Må 8 november

MINGELMÖTE MED GRUPPARBETE
Ett välbesökt möte där alla hade med en egen utskriven bild. Mottot var "Tänka, inte bara tycka". Vi tillämpade metoden från SVEFO:s septemberkurs med Britt-Marie Kühlhorn fr Konstfack. Bisse Thungström ledde oss med schwung igenom den inte helt lätta uppgiften.SVEFO-10

Vi gratulerar Bisse Thungström, som vann accept med sin bild Spättan i Norrtälje och Marika Lindbom », som också är medlem i klubben, som valdes till Favorit av dommaren Göran Segeholm i Kollektionsklassen.

Torsdag 28 oktober

Fotografiska fick åter besök av DFK. Vi hade förmånen att ansluta oss till Edsviks konstvänners guidade besök.

Måndag 18 oktober

DFK beskökte Operan och Operans fotograf Alexander Kenney visade oss runt bakom kulisserna. Han berättade engagerat om hur det var. Han gillar uppenbarligen sitt jobb, men det är alltid bråttom och dåligt med tid för fotografen. Miljön är besvärlig, alltså svårt att få bilder utan reflexer och svårt att komma nära under övningarna. Det är krävande och därför också kul.
Avslutningsvis visade han bilder från operan med tillbakablickar på sin fotografiska utveckling, som började i NY, sedan i Sydamerika och så i Sverige bl a på Dramaten.

Måndag 13 september
Bildsalong! Hösten drog igång med samtal om bilder. Hela 21 av 30 personer lämnade in. Lee Rosenberg ledde och uppmuntrade kosntruktiva komentarer från såväl fotografen som alla närvarande. Det blev en mycket god stämning och alla var med trots att det blev lite sent.
Vi fick också resultaten från Minimaran, som vänligen bedömts av Söderköpings Fotoklubb » "Bästa bild" vann Hans Persson och "Bästa rulle" totalt vann Bisse Thungström.

Fotoresa till Höga kusten 4 - 8 augusti

Hej alla som inte kunde komma med till Höga kusten. Fotoresan blev verkligten lyckad. Vi var hela 19 st och några var helt nya medlemmar. När vi bilade upp på onsdagen var det riktigt busväder med  regnridåer och blåsigt. På hemvägen var det mulet och en del regn.

I Nordigrå hade vi otrolig tur och fick 3 fina dagar för våra utflykter. Jan-Olav hade mängder med utflyktsförslag och Lars Nordin bidrog med några pärlor. Alla rörde sig förstås fritt, men kunde också följa med Jan-Olav varvid vi fick extra fototips ss hur man lyckas med panorama från Skulebergets topp.
En del av oss fångade soluppgången vid kusten och gick upp kl 3 på torsdagen, morgondimman låg trolskt i dalarna så vi beslöt att fota i dimman fredag morgon. Det innebar nästan sovmorgon för vi behövde inte gå upp förrän kl 5 för att fota den.
På kvällarna lämnade vi in 1 bild var och fick feedback från de övriga med Jan-Olav som ledare och instruktör. Jan-Olav gav också tips om "framkallning" i Lightroom och Photoshop både till gruppen och individuellt.
Jan-Olavs generösa insatser uppskattades livligt och gjorde att flera veteraner sa' att denna fotoutlykt var den mest konstruktiva de deltagit i.
Rapporterar Inga, Danderyds Fotoklubb.

Må 5 juli Fotografiska

Hela 21 personer kom till klubbens gemensamma besök på Fotografiska och fångades av utställningarna. Det blir något mer att se bilder på detta sätt.
Här har Anders vänligen delat med sig av bilder från besöket »

 

Måndag 14 juni 2010
Vårens månadsmöten avslutades.
Vi gick igenom samtliga inlämnade bilder till projektet Båtsmanstorpet » - som inte var få - och varje fotograf valde ut en bild att berätta om varefter alla närvarande deltog.
Det är verkligen givande att resonera kring bild på detta sätt. Lee Rosenberg lockade fram tänkvärda kommentarer om dokumentära bilder.

Familjen Nordahl har hållit stugan öppen enkom för klubbens medlemmar flera dagar under vintern och våren.
Fotoklubben Fokus i Örebro » hade vänligen bedömt våra bilder "En dag den 25 april". Vinnare blev Åke Arell.

Söndagen före påsk var vi där ett antal medlemmar från föreningen.
Fotograf: Jan Bergman

Må 10 maj: Porträttfotografering och fotosnack.

Foto IN. Livligt samtal om favoritbilder och fotografering
Jan-Olav Wedin hade tagit med sig porträttfoturustning och gav oss en kort introduktion sedan fick vi alla öva.
OBS! Samtliga avtalat att den avporträttade måste godkänna all användning av sin bild.- Godkänd bild är avsedd att användas i medlemsmatrikel. Denna kommer inte att finnas öppet på webben.
Porträtt och presentation inlämnas till månadsskiftet maj/juni danderydsfotoklubb@gmail.com.

Må 12 april

Foto Staffan Johansson. Pernilla visar en researtikel.
Fler bilder från mötet finns i fotogalleriet »
Fotojournalist och utbildare Pernilla Sjöholm gav oss bl a tips om hur du får dina resefoton att berätta något inte bara bli foton på byggnader och människor. Hon var också domare av mottot Levande » från marsmötet

Årsmöte 8 mars 2010


Foto: Staffan Johansson. . Avägende ordförande Lars Nordin och Inga Nathhorst

Avgående ordförande Lars Nordin avtackades varmt för sina fina instatser för klubben, som han placerat i den digitala eran. Han hyllades med Champagne och blommor och varma aplåder.

Till ny ordförande valdes Inga Nathhorst och styrelsen fick tre nya medlemmar, Christina Bodelsdotter kassör, Richard Skoglund och Konsta Lyhnakis.

Fotoklubben Norrköpings » har bedömt våra bilder med motto Fritt » från januari och Dag Sjöblom visade bilderna och redogjorde för bedömningen med respons från åhörarna.


Klubbmedlemen Ewa Hellström-Boström visade bilder och berättade medryckande från sin vandring längs pilgrimsvägen till Santiago de Compostela. San Iago är Jacob, en av Jesu 12 apostlar. Myten berättar att han ligger begravd där. Ewas senaste bok handlar om pilgrimsvägen
och dess historia "Vandra till Santiago de Compostela »".


Galleri Kontrast visar Gränsliv

Tisdag 23 feb 2010. fick vi 14 från DFK en engagerad special-guidning på kvällen när det var stängt för allmänheten. Utställarna är avgångselever från Nordens fotoskola.Det gjorde de mycket bra och det var  mycket spännande och inspirerande. foto av Emma Blomberg
Bilder från vårt besök här i fotogalleriet »

Så här skrev DN skrev från vernisagen

Workshop Bildsalong 8 februari 2010.

Alla tar med sig en utskriven bild, som vi går igenom i arbetsgrupper. Vi tillämpar vad vi har lärt oss hittills av klubbens satsning på bildanalys.

foto Staffan Johansson


foto: Staffan Johansson


foto Staffan Johansson
Vinnare 2009 års Mästerskap digitalt: Curre Lindfors. 
Ordförande Lars Nordin delar ut pris till varma applåder.


foto Staffan Johansson
Vinnare 2009 års Mästerskap Påsikt (utskrivet): Dag Sjöblom


Foto Stafan Johansson
Tomi fixar den mycket välkomna förtäringen till varje möte

Må den 11 januari 2010

Besökte Bo Bergström oss som en fortsättning på vårt tema om bildanalys.  Han är bland mycket annat författare till årets fackbok "Bild och budskap" och utbildare hos Svenska Fotografers Förbund, fotoskolor, universitet och i näringslivet. 
- Bo talade med oss om det som sker inom fotografiet, dess uppbyggnad, komposition och betydelse. Och vad som sker när fotografiet möter tiden, platsen och mediet. Alltså fotografiets inre och yttre liv.

 

Må den 11 januari 2010

Besökte Bo Bergström oss som en fortsättning på vårt tema om bildanalys.  Han är bland mycket annat författare till årets fackbok "Bild och budskap" och utbildare hos Svenska Fotografers Förbund, fotoskolor, universitet och i näringslivet.
- Bo talade med oss om det som sker inom fotografiet, dess uppbyggnad, komposition och betydelse. Och vad som sker när fotografiet möter tiden, platsen och mediet. Alltså fotografiets inre och yttre liv.

-slut-Föregående sida: 2011 Årsmötesprot.
Nästa sida: 2010-10-26_28 Fotomässa