2011 Aktiviteter

 

VERKSAMHETSÅR 2011

Möten 2:a måndagen i månaden kl 19:00 under många år i Danderyds församlingsgård, Klockargårdsvägen 2 .... -med tunnelbana/buss - ...

OBS! Hösten 2011 flyttade klubben till Träffpunkt Enebyberg

Foto: Kerstin Blomberg Gedda


Må 12 dec. kl 19:00
Birgitta Holm presenterar sig och berättar om sina bilder och hur hon skapar sina kompositioner.

 

- Birgitta Holm visar och berättar. Vinjettbilden här bredvid blev representerade alla SVEFO-fotoklubbars bilder på Konserthuset i somras.

- Några bilder från Klubbens Lettlandsresa
- Björnfoto någon? Juoka Arvonen lockar med resa till Finland.
- Klubben bjöd på glögg och lussekatter till fikat.

SVEFO-Utställningen 13 nov 2011
Grattis Ylva till uttagen bild och hedersomnämnande och Bisse till hedersomnämnande!  
Bilder och resultat finns här hos SVEFO.eu
»

Må 14 nov. Bildanalys med Britt-Marie Kühlhorn i workshops
Britt-Marie Kühlhorn, högskolelektor och f.d. prefekt vid institutionen för bildpedagogik Konstfack besöker oss igen.I stort sett alla tog med en utskriven bild, som vi talade om i arbetsgrupper. En av bilderna i gruppen väljs sedan att visa för hela mötet. Vi behöver alltså skicka in/ta med bilden digitalt också.
- Resultatet för "En dag den 25 april 2011" redovisas

 

DFK Fotobokprojekt

Under Jan-Olav Wedins ledning producerar klubben en proffessionel fotobok. I föreläsningar och workgroups lär vi oss hur det går till. Varje klubbmedlem har en pott på 5 fotografier. Skicka in bilder tilldaggeorg@telia.com Vi planerar tryckningen till våren 2012.

 

Må 10 okt. Besök av fotografen Gunnar Källström.

Gunnar Källström, pressfotograf på DN och senare SvT, berättar om sin verksamhet. Han har fått många pris och utmärkelser. Klicka på hans namn ovan och följ länkarna i artikeln för utförligare presentationer.

Vår medlem Sven Gedda vann bästa fotobok i september 2011 och tackar för rösterna: Nu går boken vidare till finalen årets bästa fotobok.

SVEFO: Bildanalyskurs 17-18 september med Britt-Marie Kühlhorn

Förra årets succé, helgkursen i Bildanalys kommer nu igen. Kursledare är liksom förra året Britt-Marie Kühlhorn, högskolelektor, f.d. prefekt vid institutionen för bildpedagogik vid Konstfack. Förra årets kurs fulltecknades på två dagar och deltagarnas utvärde-ring blev 5,3 på en 6-gradig skala.

Deltagaravgiften är 950 kr, vilket också inkluderar kaffe och en enklare lunch båda dagarna. Max 20 st FULLT!
Foto: Inga Nathhorst

Må 10 september
Vi fick se en film om Sune Jonsson av Gunnar Källström. Jan-Olav Wedin presenterade SJ som den störste svenske fotografen. Många medlemmar kände till honom väl, men för mig var det en upplevelse att se hans bilder och höra honom tala om dem i detta finstämda porträtt av Gunnar Källström. /Inga  
Dag presenterade juryns resultat från Minimaraton. Vinnarna av de 6 mottona kommer snart. Bästa bild vann Bisse Tengström och bästa rulle Andreas Karlsson.

Sö 28 aug. Förberedelser utställning i Talsi, Lettland
Foto IN. Jan och Ola packar utställningsbilder
Deltagarna träffades på Danderydsgården för att fästa bilderna på Kapaskivor, vilket de flesta av oss inte hade gjort förut. Vi fick förnämlig hjälp av Hans och Ola.

Bilderna, max 50 x 70, fästs på svarta Kapa foamskivor. Vi använde skärlinjal och skärmatta. Den största var nog A1 dvs 594x841mm. Några kapa var självhäftande andra behövde limspray.

Fotoresa till Talsi, Lettland 1 - 5 september

Vill du veta vad det står? Klicka på flaggan.

Talsi fotoklubb,Lettland,  har bjudit in DFK till besök och utställning.

Vi blir 12 personer som tar tillfället i akt.

Här är några intressanta länkar för den som vill läsa lite mer om Lettland, Riga, Talsi m.m.:
  1. www.li.lv
  2. www.pedvale.lv
  3. www.talsi.lv
  4. www.riga.lv
  5. www.fotomuzeis.lv
  6. www.wikitravel.org/sv/riga
  7. www.sv.wikipedia.org.wiki/Lettland
  8. www.svensklettiska.se ( fler länkar)

Eri-Maria van der Spank-Sandström ställde ut 
19 - 28 augusti 2011

Edsvik konsthall - Galleri Uno
Landsnorav 42, Sollentuna
Öppet 11 - 17 ti - sö. Måndagar stängt.

"SIGHTSEEING"  - från Sollentunas Häggvik ut i världen.

 

 


Fotomontage: Birgitta Holm

 

KLANG - en fotoutställning i Konserthuset 21 juni - 27 augusti 2011

I höstas gav Konserthuset en utmaning till SVEFOs fotoklubbar. Gör en bild med "klang". Av fler hundra bilder utsåg Konserthuset och SVEFO 27 bilder av 20 fotografer.

Dessa medlemmar har utsetts:

Jan Bergman 2 bilder, Birgitta Holm, Dag Sjöblom

 

Månadsmöte 13 juni 
Hans Dhejne gav oss en smakbit från vårens Kompositiongrupp. Han visade och berättar till sin powerpoint på det sista mötet.

Kvällen avslutades med livligt umgänge till klubbmästaren Tomis goda kaffe, smörgåsar och bullar.

I sommar rivs församlingsgården. Den nya, som byggs bredvid kyrkan, blir inte färdig förrän senare i höst. Nästa möte blir i Enebybergs träffpunkt. Karta m m kommer här.

Minimaraton lördag 28 maj kl 9 - 15 Vaxholm

Hela 18 medlemmar samlades i Vaxholm. Första ämnet var Förföriskt, vilket inte blev lätt denna mulna och blåsiga morgon.

Gregory Crewdson på Kulturhuset - pågår till 12 juni 2011

Söndag 15 maj och söndagen den 5 juni besökte vi Kulturhudets utställning "In a Lonely Place" av Gregory Crewdson. Missa inte denna utställning. Det är en upplevlse! Ampla lovord i pressen.

 

RIFO 2011

Grattis Annika Ödman till framgångarna i RIFOS digitalsalong. 
Bronsplakett för bilden "När jag blundar", Bronsplakett för bilden "Mina blommor" och diplom för kollektionen "Från knopp till fröställning". Bilder av en vallmoblomma.

Måndag 9 maj
Carl Tengwall visade oss några tekniker att göra svart/vita bilder i Photoshop och Lightroom. Det var givande och inspirerande att se hur det går till att påverka med metod, färgkanaler och färgrymd.
Ur den regionala tävlingen BILD 11 valde vi att gå igenom bilderna till mottot Rofyllt. Först fick vi se alla bilder och sedan tittade vi närmare på de 15 bilder som juryn valt ut, kommenterade och hörde sedan deras motivering.
- Mottot "En dag den 25 april" lämnades in.
- Stadgeändringarna klubbades för 2:dra ggn. Fr o m 9 maj gäller dessa. Här finns dom »

SVEFO BILD-11 Redovisat söndag 17 april

DFK gratulerar Hans Dhejne, som blev 2:a med bilden t v Cap Verde i motto Rofyllt, 
Curre Lindfors 11a i färg med Gult o 13 i monokromt med De fyras gäng, och Annika Ödman 15 med Ljuset banar väg i färg 
DFK kom på 4:de plats bland de deltagande klubbarna.Här finns reslutatlistan »

Jury var Lars Epstein, som  bloggar om BILD-11  och Marcus Johansson

"KLANG" Uttagning av bilder till utställningen klar

Konserthusets utställning av mottot KLANG öppnar 21 juni kl 11
Konserthusets representanter tillsamman med SVEFO:s har nu tagit ut de 27 bilder, som skall ställas ut i sommar.
Tre av DFK:s medlemmar har fått bilder antagna: Jan Bergman 2 bilder, Dag Sjöblom 1 bild och Birgitta Holm 1 bild.
Birgittas bild blir affisch och representerar hela utställningen.

Må 11 april
”Form och komposition i konsthistorien”  med konsthistorikern Jonas Liljeqvist, som gav oss en fascinerande genomgång av bildens framställning,  betydelse och användning under årtusenden.

Må 14 mars
Ragnar von Malmborg berättade om klubbens verksamhet på 60-talet och visade egna bilder från möten och från resor. Det var full fart med bl a Christer Strömholm, som höll en fotokurs en termin. Bilderna var också exempel på dåtidens populära tekniker. Klubben hade en framsynt och energisk ordförande Jon-Åke Anderzon, som också hade stor betydelse för RSF Riksförbundet Svensk Fotografi och klubben hade många begåvade medlemmar. 
Ragnar avtackes med en varm uppskattande applåd.
Bild 1; Ragnar v Malmborg då och nu:
Bild 2: Jan Jackie och Curt tittar i Fokus från 60-talet.
Fotograf Dag Sjöblom

Årsmötet utsåg med acklamation Jan Better till Hedersmedlem. Jan var ordförande hela 21 år mellan 1986 - 2007 och var en kreativ, generös och mycket uppskattad ordförande.

Årsmötet antog ändringarna av stadgarna en första gång och i full enighet. De skall beslutas ännu en gång, 9 maj, för att bli gällande. Det beslöts också att i och med att stadgarna fastslås blir de 2 nu valda suppleanterna ordinarie ledamöter. Stadgarna med ändringsforumerlingarna finns här »

Må 14 februari
- Bildsalong i storforum med Lee Rosenberg. Alla vi som avser att komma till mötet väljer ut en egen bild att maila till daggeorg@telia.com senast söndag den 13 februari. 
(Storforum innebär att vi alla ser på digitala bilder gemensamt till skillnad mot i workgroups då vi också tar med utskrifter, som vi diskuterar i grupper om ca 5 personer. Gruppen väljer ut en bild, som hela mötet ser digitalt.) 
- Jan-Olav Wedin presenterar klubbens bokprojekt

Kompositionsövningar

- Komposition. Hur och varför? Träffarna baseras på boken Med fotografens ögon... av Michael Freeman (utkom i svensk översättning 5 januari. ca 160 kr t ex hos Adlibris
Må 24 jan träffades kompositionsgruppen för ett introduktionsmöte. Det blir sedan 6 diskusionsmöten under våren med ca 3 veckors mellanrum nämligen lö 12 feb kl 13 i Danderydsgården, 7 mars kl 19, 28 mars kl 19, lö 16 april kl 13 Danderydsgården, må 2 maj kl 19 och må 23 maj kl 19. 
Till varje möte skall vi läsa ett kapitel och fota en gemensamma uppgift. Välj en bild att skriva ut i A4 och ta med den till bilddiskussionen. Vi kan också själva välja att fota ytterligare ett exempel från kapitlet och även ta med denna bild. Vi talar om den bilden i mån av tid.  
På mötet bestämmer vi gemensamt nästa fotouppgift så det är klokt att ha läst nästa kapitel också.

Må 10 januari 2011 
Annika Ödman visade och berättade fängslande om hur hon skapar sina bilder. Det var roligt och spännande att följa hur hon gick till väga i Photoshop.
Inga Nathhorst redogjorde för 3 möjligheter att lägga upp sitt fotoalbum på internet.
Inga inledde med att framhålla vikten av att sätta sig in i webbsajtens Copyrightregler. De flesta, alla fria?, tar sig bl a rätten att använda medlemmens bilder och text i den egna marknadsföringen så länge fotografen är medlem.
- Fotosidan.se, är svenskt och nordens största sociala nätverk för engagerade fotografer. Inga föreslår detta i första hand. Flera medlemmar använder det redan. Se i menyn Om klubben / medlemmars bilder. 
- Flickr.com, amerikanskt, är världsledande för bilder och video och har flest användare. Flickr har en mycket bra användarhandledning på sin hemsida.
- Weebly.com, amerikansk, har en lösning för att bygga sin egen hemsida. Den kan vara gratis som underkonto till weebly.com, men Du kan också använda programmet på din ägandes domän (webbadress). Weebly är det lättaste sättet att göra egna hemsidor som Inga träffat på. Du pekar och drar funktionerna t ex ett galleri, till lämplig plats på din hemsida. 
Det finns förstås många fler möjligheter, Lightroom har en webbpublicerings-funktion. Bloggprogrammen Wordpress och Bloggeranvänds mycket. Googles gratis fotoprogram Picasa är ett lätt att använda och du kan lägga upp bilderna på internet antingen privat eller publikt  (läs om copyright) och med Microsofts nya fria fotoprogram kan du också lägga upp bilderna på internet (läs copyright).
- Förslaget till träffar under våren för att öva Komposition blev populärt. Hela 14 medlemmar har anmält sitt deltagande. Introduktionsmöte må 24 jan kl 18:30.
- Komposition! Hur och varför. Uppgifter och workshops under våren. Träffarna baseras på boken Med fotografens ögon... av Michael Freeman (utkom i svensk översättning 5 januari.160 kr t ex hos Adlibris)

 Föregående sida: 2012 Årsmötesprotokoll
Nästa sida: 2010 Verksamhet