2013 Verksamhet

VERKSAMHETSÅRET 2013

Må 9 december

Kl 19 på Träffpunkten » Eneby Torg som vanligt. Här är länk  - med SL »
Den välkände fotografen Jurek Holzer » besöker oss och bedömer mottot MAT, se ovan. Han har även vänligheten att bedömma sommaruppgiften LJUS.
Tag med pappersutskrifter, max 3 per person av mottot MAT och max 2 av LJUS, till mötet. Bör inte vara samma som de digitala. (Endast 2 bilder LJUS eftersom det är två klasser denna gång.)
Julfest: klubben bjuder på alkoholfri glögg och lussebulle.

Lö 30 november

Deadline inlämning av digitala bilder till foto@danderydsfotoklubb.se Max bredd 1024 px * max höjd 768 pix 
Tema: "mat - i en ganska vid mening, ett ämne som angår alla. Vissa har för mycket av det medan andra har för lite." skriver Jurek Holzer.

Må 11 november

Carl Tengwall »berättar om några framstående porträttfotografer. Magnus Fredriksson », fotograf, biolog och forskare, talar om "Ljussättning av fåglar".

Bildbedömningar 14 oktober

Måndag 14 oktober kl 19, Träffpunkten
En kväll i bildbedömningens tecken. Fotograf Gunnar Källström (f d SvD, TV) bedömmer sommarens Minimara Länk till alla bilder finns längre ned se 1 juni.

Fotograf Åke Westin följer upp septembers möte och bedömmer månadens uppgift Porträtt taget med en ljuskälla, reflexskärm tillåten.

Tag med utskrifter Porträtt till mötet.
I Fotogalleriet finns inkomna digitala porträttbilde

http://www.danderydsfotoklubb.se/galleri/index.php?x=browse&category=97

Fotouppgiften Ljus hinner vi inte med denna gång, men bilderna finns här
http://www.danderydsfotoklubb.se/galleri/index.php?x=browse&category=96

Har du full koll på skärpa, bländare, slutare och ISO,
avståndseffekter o d?

Om inte så rekommenderar jag varmt Göran Segeholms pinfärska bok "Flygande start. Att tänka som en fotograf" för 150 kr på Fotografiska och hos Adlibris eller låna på bibliotek.
En behändig liten bok på 160 s med många belysande bilder. Den ger en fin överblick av hur de olika inställningarna påverkar bilden, vad som händer vid olika brännvidder, olika ljus, färgeffekter och mycket mera.
Nytting även för de som kommer från den analoga världen att lära känna digalkameratänk.
/Inga, som trodde jag hade bättre koll än jag har (hade).


SVEFO-13 utställning 17 nov.

Delta du också!
Utställningen består av tre grupper:
A Kollektion...........................................En kollektion om 2 - 5 bilder
B Enstaka bild.......................................1 - 3 bilder 
C Enstaka bild: tema Händer............1 - 3 bilder

Deadline är 16 oktober. Då ska bilderna finnas hos
Inga Nathhorst, Sveav 20, 18260 Djursholm
OCH bilderna ska vara registrera i SVEFOs databas och digitala kopior laddats upp. Här läser du hur det går till och vad som gäller »
Här finns inbjudan »

Marika Lindbom på Uppsala fotofestival 26 sep -7 nov

Invigning kl 18-20 Uppsala domkyrka Läs inbjudan här »
Läs om Marikas pågående utställning i Uppsala domkyrka i Ergo »
Den är stark. Pågår till 7 november.

Porträttfoto 9 sept

Måndag 9 september kl 19, Träffpunkten
1) Åke Westin pratar porträtt och ljussättning med enklare utrustning samt demonstrerar med hjälp av Magnus Leppäniemi vad som händer vid olika ansatser. Han kommer att jobba med ett portabelt studioaggregat men förklara att det går lika bra med selleri. De kommer att koppla upp sig mot projektorn så alla kommer direkt att se resultatet.
2) Efter fikat får alla pröva vid våra tre stationer. Lasse L kommer att ta med en Canon 1DX på stativ och en Speedlite 600RT med radiostyrning monterad på en handbom med paraply. Dag och Jan-Olav tar med något motsvarande. Alla kommer således att själva kunna testa vad som händer vid olika ljussättningar med enklare medel. Den utrustning vi tar med är inte billig men underlättar övningen. Vi kommer att förklara att man kan exempelvis ersätta radiostyrning med en kabel för 300 kr etc.
3) Hemuppgift och bildprat/diskussion vid nästa möte.

Kulturbiennalen i Danderyd 7 - 15 sep 2013

Vid Kulturbiennalens öppnande i Danderyds gymnasium ställde klubben ut bilder och presenterade sig bland alla kommunens föreningar.

 

Fotouppdrag: Plåta ljus!

Detta är en utmaning att tänka kreativt. Du har sommaren på dig så visar vi bilder på det första höstmötet den 9 september.

Fotouppdrag: Ta bilder av Danderyd

Att ta bilder av Danderyd är ett pågående projekt. Danderyds hembygdsförening är vänlig och låter oss vara i deras lokaler. I gengäld vill de gärna ha danderydsbilder till sin hembygdssamling.

Minimara bilder från 1 juni 2013

Minimaran är en tävling i analog anda där filmrullen satte gränsen. Dagens 6 motton lottas fram. De plåtar vi i strikt turordning med 2 bilder av varje motto. En extern jury bedömer bilderna. Bästa bild totalt, bästa rulle och bästa bild i varje motto är vinnare.
Motto 1 » Fotografens deltagarnummer »
Motto 2 » Myller »
Motto 3 » Sjön suger »
Motto 4 » Arkitektur »
Motto 5 » Typiskt svenskt »
Motto 6 » Slussen »

Din personliga fotobok

Måndag 10 juni kl 19 Träffpunkt Enebyberg »
"Att göra en personlig fotobok" var kvällens ämne. Dag Sjöblom visade övertygande hur lätt det är att göra en fotobok. Han använde Cewe/Japanfotos nedladdningsbara program och hade också med sig ett par böcker om familjens barnbarn så vi fick se hur fint det blir. 
Anders Bauer berättade att han använder Lightroom för att förbereda bilderna till sina böcker och exporterar från bokmodulen till Blurb, som har ett snarlikt lättanvänt program. Blurb finns i USA och språket är engelska. Anders hade med sig de 6 fotoböcker han gjort hittills. De är synnerligen njutbara och de har alla en story och text som berikar bilderna. Böckerna har alla hårda pärmar men är gjoda med lite olika papperskvalitéer och pärmar. Blurb har både det lättanvända programmet och möjlighet för kunniga amatörer och proffsfotografer att  själva styra tryck och layout av sina böcker. Med sina kalibrerade skärmar och med Blurbs ICC-profil (inställningsprogram till skrivaren) kan de leverera pdf-filer klara för tryck, som programvaran inte anpassar. Anders visade också hur man kan bläddra i böckerna online. 
Inga visade mycket kortfattat det svenska Photohome som liksom Blurb har både ett lättanvänt program och möjligheter för proffs att leverera pdf-filer. Fotogalleriet 1x.com » har tryckt ett par av sina böcker där ».

Fotobokssajterna ovan ger bra information och support. Här är några fler tips: "10 Top tips of creating your first photobook"  och "De 10 vanligaste misstagen
Sajten lynda.com (engelsk) har flera instruktiva videokurser. Inga har sammanställt en mer ingående praktisk checklista. Maila foto@danderydsfotoklubb.se om du vill ha ett exemplar.

Ewa Hellström Boström tog med några av sina tryckta guideböcker och svarade på frågor. Hennes böcker på det egna förlaget säljer i flera tusen exemplar.

Riksfotoutställningen RIFO-13 resultat »

Fotografiska
samling to 16 maj kl 18:45

Henry Cartier-Bresson utställning avslutas 26 maj. Den ska man inte missa liksom inte Anna Clarén eller Ruud van Empel.

Detta är ett PM och en uppmaning att se utställningarna.
16 maj kan du träffa dina klubbkamrater. Reguljära priser gäller. Fotografiska stänger kl 21.
Inga m fl står i entrén. Alla är välkomna. Ring om du vill ansluta.

INSTÄLLT! Förstå och använd din kameras inställningar!

Beklagar men mötet är uppskjutet. Vi återkommer med annan dag.
om träff på Danderydsgården.
Tag med kamera och handbok. Anmäl dig till foto@danderydsfotoklubb.se senast fredag 24 maj och tala om vilken kamera du använder. Vi går igenom inställningar och övar. Vi brer oss en lunchmacka till kaffe eller te.
Träffen sponsras av Danderydsgården, Noragårdsv 27.

Måndag 13 maj

Måndag 13 kl 19 Träffpunkt Enebyberg »

Vi träffas som vanligt på Enebybergs träffpunkt. Rapport från "En dag den 25 april" Vi tittar på bilderna och talar om hur medlemmarna röstat. Det blir också ett tekniktips och vi får se bilder från SVEFOs BILD-13 med domarnas kommentarer.... och våra.

25 april bilder finns här » Populärast blev nr 44, fotograf Dag Sjöblom. Näst populärast delades mellan 6 bilder nr 7 nattbild Pirkka Siljamäki, 21 genomlyst Blåsippa foto Lars Nordin, 24 kölmålning foto Anders Söderling, 26 Padda foto Markus Wallinder,38 barnpromenad foto Jan Bergman,41 soldyrkan foto Marika Lindbom.

Fota "En dag den 25 april"

För 5:de året dokumenterar vi denna dag. Bilderna mailas till foto@danderydsfotoklubb.se. Klubben lägger upp bilderna på hemsidan och medlemmar mailar och röstar på de 3 bilder. - OBS! Använd tumnagelns bildnummer.  - Det är ingen tävling

BILD-13 prisutdelning 28 april 11 - ca 16 Midsommargården »

Anmäl önskan om lunchmacka till danderydsfotoklubb@gmail.com

Mats Bäcker fotograf, besöker vi den 10 april

OBS! ONSDAG 10 APRIL Månadsmötet blir alltså inte på sedvanlig måndag.
Vi gör ett besök hos fotograf Mats Bäcker i hans studio på söder. Tiden är som vanligt kl 19. Studion rymmer oss. Alla är välkomma. Föranmälan uppskattas men är inte något krav.
Här är länk till inbjudan »

Mats Bäcker var freelance fotograf för bl a Dramaten 87-95 sedan Operans fotograf 96-06 och nu freelance för alla större operor och teatrar i Skandinavien.

Här är hans hemsida » Titta på den. Du kommer att vilja träffa honom.

Annika Ödman ställde ut 14 mars - 24 mars 2013

 

Annika Ödman ställde ut fotografier


Utställningen 7 Fotografer på
Event 27-29, Krukmakargatan 29


från 14 mars – 24 mars 
öppet 12-18 varje dag


 

 

Årsmöte 11 mars - En resa till Yosemity nationalpark
Anders Bauer

Må 11 mars kl 19 Träffpunkt Enebyberg »
Årsmötet valde en ny styrelseledamot Lars-Gunnar Lindfors
Anders Bauer visade som vanligt njutbara bilder och berättar från sin resa med vänner från Lidingö FK till Yosemite nationalpark i maj 2012. Vi fick också se en bit av Jani Westmans vackra bildspel till finstämd musik.

Jouko Arvonen ställer ut

Neurology Clinic,Södra Fiskartorpsvägen 15A, Stockholm här »

Stad och Natur

Utställningen öppnas  den 21 februari 2013 kl. 18.00 -20.00 och pågår tills vidare.

Du kan även läsa om Jouko i tidningen Foto nr 3, 2013
Jouko Arvonen. jouko@arvonen.se, 07078781967 www.insidenature.se

Inbjudan till BILD-13

Bild-13 är en tävling för digital projektion. (Digitala bilder som visas på skärm eller med projektor)
Varje fotograf får deltaga med max 3 bilder per klass
- Färg
- Monokrom
- Temaklass: årets tema är Skuggor

Du registrerar och lägger in dina bilder här » Du behöver klubbens lösenord som du får här foton@danderydsfotoklubb.se.

Här finns beskrivning hur du gör och deltagarreglerna »
Här finns inbjudan »

Välkomna! Hälsar SVEFO-styrelsen

Fotograf Per B Adolphson

Må 11 februari kl 19 Träffpunkt Enebyberg »
Fotograf Per B Adolfsson besökte klubben och berättade livfullt om projektet att fotografera/dokumentera den berömda, 1 meter stora och tunga Djävulsbibeln. Han bedömde också våra fototävling

KLUBBENS FOTOBOK

Må 14 januari kl 19 Träffpunkt Enebyberg »
Klubbens fotobok trycks i vår är det meningen. På januaris möte övade vi oss i att sätta ihop en fotobok. Jan-Olav Wedin ledde oss. Vi delade upp oss i 6 grupper som fick en bunt av de inkomna bilderna till DFKs fotobok, som vi satte ihop. Kul och lärorikt!

Vi har fått in bilder från 42 medlemmar och har skrivit ut alla 184 bilder i 10x15cm. Minst en bild från alla fotografer ska med i boken.
Har du en annan bild du vill ha med, skriv ut den och tag med. - inlämnade bilder hittar du i menyn ovan Fotogalleri och gruppen 1_Fotobok

En ”bokgrupp” tar sedan hand om bilderna och gör ett förslag som redovisas på aprilmötet.

 

RIFO - Riksfotoutställningen 2013

Riksförbundet Svensk Fotografi - Svenska fotoklubbar:
Du deltar som medlem i Danderyds fotoklubb.
Absolut senast ons den 30 januari skall
1) de väl förpackade bilderna finnas hos DFKs tävlingsledare Ola Lindgren, Orrvägen 47, 183 51 Täby. Tfn: 08-756 60 48, mobil: 070- 881 17 17
OBS! Bilderna märks även på baksidan:
Titel, namn, adress, tel.nr och klubb Danderyds fotoklubb.
2a) Digitaltbilder: hämta lösenord hos Ola ofoget@gmail.com
2b) Bilderna skFöregående sida: 2014 Verksamhet
Nästa sida: 2012 Verksamhet