2015 Verksamhet

Nedan 2015

14 dec. Ola Billmont, KM 2 Grodperspektiv, val av klubbens julkort och Sydarikarapport. Julglögg och lussebullar.

Ola Billmont » och här » besökte oss och berättade om sitt fotograferande från digital kompaktkamera till analog bälgkamera i storformat med negativ i A4-storlek. Om du är road av att förstå vad det innebär tekniskt läs den här artikeln »
TÄVLING KM 2: Ola bedömde vår andra etapp i klubbmästerskapet med tema Grodperspektiv.
Vinnare i digitala klassen blev Inga Nathhorst och i printklassen Mats Lönngren. Här finns reslutatlista » och här är ställningen i halvlek »
- Eri-Maria van der Spanks bild blir klubbens julkort.
- Klubbens Sydafrikaresa kunde inte varit mer lyckad. I Fokus 10 har Jan Bergman berättat lite närmare och på Facebook "Photographic Tour – Wedins Werkstad" finns lite bilder från resan. Vi visade ca 100+ av deltagarnas bilder på mötet. Foto: Marianne Louch.
- Tomi bjöd på glögg och lussebullar. Årets avslutning hade ovanligt många deltagare som varmt uppmuntrade Ola att visa fler och fler bilder.

9 nov. besökte klubben "Big Image" i Täby

Den 9 november hade klubben bokat ett studiebesök vid Big Image Systems i Hägernäs. C:a 10 medlemmar trotsade regnet och deltog i en mycket välplanerad och intressant genomgång av företagets verksamhet. Big Image har själva konstruerat sina printrar inklusive själva munstyckena. De printar framför allt på tyg och kan producera utskrifter med upp till 5 meters bredd.
Företaget har också verksamhet i Berlin och har där världens största bläckstråleskrivare som kan göra utskrifter på 12 meters bredd och längder upp till 50 meter. Utöver t.ex. vepor att hänga på fasader eller som bakgrunder till teaterdekorer har företaget också utvecklat ett system med ljuslådor för bakgrundsbelysta bilder. Ljuslådorna är baserade på lysdioder och tillverkas också i lokalerna.

Foto: Dag Sjöblom
Här är en länk för den som vill veta mer:
http://www.bigimagesystems.com/sv/hem »

12 okt. Bilddiskussion, Ålandsresan och uppgiften Regn

- visar Dag deltagarbilder från Åland.
- sommaren uppgift Regn som vi inte hann med i september visas och kommenteras av medlemmarna
Foto: Kerstin Blomberg
- bilddiskussion i små grupper med 1 egen bild att tala om, helst A4 (diskussion Vad handlar bilden om? (estetik, känsla m m) Hur stödjer tekniken syftet?Därefter berättar fotografen om sin avsikt som annars skulle styra allas tolkning.
- VÄLJA UT EN FOTOGRAF som är en förebild och mycket kort tala om varför.

Jan Delden besökte oss 14 september

Jan Delden berättade om sitt favorituppdrag. Han är en av Sveriges mest prisbelönta fotografer och var under nästan fyrtio år anställd på Expressen och hans bilder spreds också över världen i tidningar som Life, Le Monde och Stern. Som ung i början av femtiotalet packade han en väska och for till Paris för att träffa och inspireras av storheter som Henri Cartier-Bresson och Louis "Lo" Stettner

TÄVLING:Jan bedömde 1:a omgången i vår klubbtävling med tema Stockholmsbilder.
Vinnare i den digitala tävlingen blev Mats Lönngen foto till höger och i printklassen Dag Sjöblom här finns reslutatlistan »

8 juni
KM-vinnare, Minimara-bäst, Uppgiften High Key foto, Medlemspresentation av Inga Nathhorst

KM 2014/15 vanns av Dag Sjöblom blev Klubbmästare! Han brukar bli det. Grattis!
MINIMARA: Bästa kollektion och bäsa bild hade Erik Mellgren bland stark konkurrens. Foto t.h.

HIGH KEY: Nedan finns en länk som beskriver vad det är frågan om.
Vi diskuterade fotouppgiftens High Key-bilder. Det var en riktigt svår uppgift.
Endast vårt proffs Jan-Olav Wedin lyckades till fullo. Foto ovan. http://www.moderskeppet.se/guider/effekter/5/ Uppmaing om svartpunkt saknas dock. En svartpunkt ger bilden fin kontrast i s f en lamare blek bild.

Föregående sida: 2016 Verksamhet
Nästa sida: 2014 Verksamhet