2017 Verksamhet

Årsmöte 2018

Verksamhetsberättelse för 2017
Kassaredovisning för 2017
Budget 2018, utfall 2017
Årsmötesprotokoll 2018-03-12

Kalendarium 2017

Må 11 dec Välkomna till julmötet 11 december!

- Juluppgift: lek med att efterbehandla en bild 1 - 3 varianter. Pröva på och hitta på vad du vill! - Vi fick in 30 bilder av 12 fotografer. Fina rolika variationer!
Jan-Olav Wedin hade givit oss en bild att leka med. Bilden finns i menyn Om klubben/Aktiviteter/Uppgfiter
Christina Frids glatt bearbetade bild nedan blev mycket uppskattad!

- Teknikkvart med Lars-Gunnar Lindfors som visar hur objektivet Tilt-Shift fungerar och jämför med vad du kan göra i efterbehandling i ett redigeringsprogram. - Mycket går att göra med Adobes förnämliga anpassningar men skärpelinje i djupled med oskärpa omkring blir inte lätt.
- Klubben bjöd traditionsenligt på alkoholfri glögg och lussekatter.

Må 13 nov Peter Györffy» bedömer KM etapp 2
motto GLÖMD

1 Bilderna laddas upp till:
dfk.svefo.org
(Inget www)  1-3 bilder » Max 1080px,1500 kb, max 3 år.
Och här finns hjälp »
DEADLINE söndag 6 november.
PRINT - INTE samma bilder som i digitalklassen - lämnas in till mötet kl 19 och digitala kopior registreras senast på måndagen 13 nov.

RSF Riksförbundets klubbars tävling. Deadline va 9 oktober.

Styrelsen har skickat in 10 bilder. Vi fick in 40 och många fina. Länk kommer.

Måndag 9 oktober. BILD-Workshop. Tag med en egen utskriven bild som du tycker om eller har frågor om. Bäst om ALLA tar med sig bilder! Sommaruppgiftens enstaka bilder inleder kvällen.

Kl 19 på Träffpunkten » Eneby Torg som vanligt. Här är länk - med SL
- BILD-workshop i små grupper i caféterian. Stämningen är lättsam och vänlig med konstruktiva uppslag. ALLAs bilder är varmt välkomna! Syftet är att vi alla ska lära oss mer om våra bilder och av varandras. Du visar din bild och de andra i gruppen berättar hur de uppfattar bilden. Vad säger bilden mig? Vad känner jag inför bilden? Sedan talar du om varför Du valt bilden och så utbyter vi synpunkter och kunskaper.
Anna Clarén - ansvarig för Nordens Fotoskola, Biskops Arnö - gav oss ett förslag på frågor att ta upp i en "Enkel bildanalys".

Må 11 september kommer Eva-Terez Göling, en av Sveriges bästa printare. Klubbmästerskapen 1 NÄRA redovisas.

Kl 19 på Träffpunkten » Eneby Torg som vanligt. Här är länk - med SL

Här » finns reslutat med bilder och omdöme i Klubbmästerskapens etapp 1 digitalklass och PRINTklass. Bilder och ett par ihågkomna omdömen finns på plats.

2 sommarutmaningar!
1) Klubbmästerskapens första tema är NÄRA. Eva-Terez Gölin är jury och besöker oss 11 september. Deadline söndag 3 september för digitala bilder. Printar lämnas in till mötets början. OBS! skall registreras senast samma dag.

2) Sommaruppgift - ej tävling - är "EN DAG I SOMMAR"
Du kan antingen delta med 3 enstaka bilder ELLER med ett reportage / berättelse i max 6 bilder.

Meningen är att fotografen tänker ut vad hon vill berätta. Inspiration kommer från Camilla Grönbladhs förslag till fotoböcker. Hon frågar "Vad vill jag berätta?" Berättelsen bör svara på de klassiska frågorna Var, När, Hur, Varför?
Camilla berättade i februari om utflykten till Trandansen som verkligen hade flyt om ni kommer ihåg: spännande utflykt, lång morgon, inga tranor bara svanar och änder, kallt, ingen mat. Trötta misnödja barn. Chansa på nytt ställe, fantastisk trandans, god mat och godis, glada barn. Lugn hemresa.
Anna Clarén har en fin genomgång i ett avsnitt av kursen "Visuell kommunikation" avsnitt 5:
( https://moderskeppet.se/kurser/kurs/visuell-kommunikation-lektion-05/9_Anna+om+reportage ) Segeholms beskrivning av slutuppgiften är också något att fundera på.
Vi hoppas att Eva-Terez vill kommentera några bilder / berättelser och då behöver de vara registrerade 3 september.

12 juni redovisades Minimaran från 20 maj. Vinnarna koras och får priser

Björn Mattisson », domare, presenterar sig och sitt fotograferande och bedömer Minimran.

Lightroom nybörjargenomgång blir torsdag 1 juni. Hör av dig till Inga foto@danderydsfotoklubb.se

8 maj Klubbmästarna koras, rösta fram Årets bild

Kl 19 på Träffpunkten » Eneby Torg som vanligt. Här är länk - med SL
Kvällen inleds med visning av bilderna i "En dag den 25 april" och samtal.
KLUBBMÄSTARNA koras. Stort GRATTIS till:
2017 VINNARE i digitalklassen är MARIKA LINDBOM!
2017 VINNARE i printklassen är MATS LÖNNGREN!
Resultatlistan och deltävlingarna med bilder finns här »
DFKs medlemmar väljer ÅRETS BILD bland de högst placerade i de 5 KM-tävlingarna. VINNARE är LARS-ERIK NORDELL med:

FOTUPPGIFT "En dag den 25 april"!

Det är 9:de året som klubben dokumenterar denna dag. Avsikten är ett tidsdokument. Hur ser dagen ut? Väder, gatulivet, naturen, hemma. Vad är mod ernt? Hur är vi klädda?
Avsikten är inte att vi nödvändigtvis ska plåta det som särskiljer sig från igår eller i morgon, men det ska vara dagen 25 april. Vi visar bilderna på mötet 8 maj. Fånga "vår tid" på bild!

REGISTRERING ÄR ÖPPEN! Endast digital uppgift. Samma vilkor som för tävlingar (3 st max sida 1080px) ladddas upp på dfk.svefo.org. . Se instruktion här »
OBS! Datafilen i denna dokumentäruppgift behöver ha kvar informationen om viken dag den är fotograferad. Det innebär att om du inte får ta bort information i ditt bildbearbeningsprogram I Lightroom m fl finns ett alternativ METADATA Behåll all information! Bilder utan metadata är ej dokumentära för framtiden.

Må 10 april Anki Hammar och tema LYSANDE i KM 5:e deltävling.

Kl 19 på Träffpunkten » Eneby Torg som vanligt. Här är länk - med SL

Det blev en lyckad kväll. Anki Hammar » är mycket trevlig att lyssna till. Hon visade starka vackra bilder av djur och natur. Hon berättade personligt med tips om resmål och goda råd och om strapatser för att få till "bilden" och en bild till.
Anki bedömde också vår deltävling 5 i klubbmäster-skapen. I kolumnen till höger finns pdf med de vinnande bilderna samt omdömen och sammanställningen av klubbmästerskapen t o m deltävling 5.

Lars-Erik Nordell vann den digitala klassen och Erik Mellgren vann Printklassen.

Har du hämtat ditt exemplar av Riksförbundets årsbok 2016 /2017? Gör det! Vi har med böckerna på måndadsmötena! Det är en gåva och det är den 40:de utgåvan av årsboken.

 

Söndag 26 mars kl 11   BILD-17 redovisades regiontäv-lingen.

Läs mera här »

Mats Lönngren hedrade DFK med ett par placeringar 6 i Färg och 7 i Monokrom och Jan Bergman med ett hedersomnämnande i temaklassen. Se alla vinnande bilder och kommentarer här »

Må 13 mars Anders Bauer om Drönare
Kvällen inleds med årsmöte.

Kl 19 på Träffpunkten » Eneby Torg som vanligt. Här är länk - med SL
Kvällen inleds med årmötet kl 19. Här finns årsmöteshandlingarna »

Vi hälsade Anders Bauer » välkommen. Anders hade med sig sina drönare och berättade medryckande entusiastiskt om sina erfarenheter och visade bilder och även en filmsnutt. Han hade bl a en liten decimeterstor drönare med sig och demonstrerade hur det går till att flyga. Det blev uppenbart att det fordras mycket träning. Stämningen var god och Anders populär. Ska klubben skaffa en drönare kanske? Foto ovan Dag Sjöblom.

Må 13 feb Camilla Grönbladh » från MODERSKEPPET.se

Kl 19 på Träffpunkten » Eneby Torg som vanligt. Här är länk - med SL

OBS!
Kursen "Friläggning i Photoshop"» är gratis hela januari. Rekommenderas! Anders Jensen är en förnämlig lärare och på Moderskeppet hittar vi alla som vill utveckla vårt fotografi många utmärkta videokurser. Medlem har tillgång till alla.  /inga

Camilla berättar om Moderskeppet och har ett förnämligt erbjudande till oss. DFK planerar en cirkel under våren. Camilla berättar också om hur vi gör en fotobok.

Marika Lindbom - ledande fotograf i KM digitalt - berättar om sitt fotograferande. Foto t h.

Glöm inte att hämta ditt exemplar av riksförbundets årsbok 2016/2017


2017 Må 9 jan Mia Galde » berättar och bedömer KM 4

Mia Galde är fotograf, artist och mycket omtyckt fotolärare på Fotografiska. Mia har haft ett antal utställningar senast under senhösten 2016. En längtan att inspirera andra och en kärlek till den visuella konsten driver henne.
PRESENT
från Riksförbundet Svensk Fotografi. Alla medlemmar får årsboken 2016/2017. Hämta den på mötet eller hör av dig till Inga.

Foto: Dag Sjöblom. Mia Galde med Lee Rosenbergs vinnande printbild. Inga t v m tackpresent
TÄVLINGSRESULTAT
ställning och bilder med omdömen i kolumnen till h > Marika Lindbom vann digitala och leder klassen. Lee Rosenberg vann print. Mats Lönngren leder i printklassen.
Tag med PRINTAR och lämna in till kl 19. Registrera de digitala kopiorna under dagen. Läs här » DFK behöver få in de tävlande bilderna i printklassen också. Endast administratör kan se bilderna i regstret. Vill passa på att påminna om att markera de bilder du inte önskar visa på Internet.

GOTT NYTT ÅR 2017


Foto: Eri-Maria van der SpankFöregående sida: 2018 Verksamhet
Nästa sida: 2016 Verksamhet